Met de stedenbouwkundige verordening 'woonkwaliteit' creëert de gemeenteraad duidelijkheid over de kwaliteitsnormen waaraan een huis, studio, woonkamer of appartement moet voldoen.

De verordening roept mede een halt toe aan zogeheten 'opbrengstarchitectuur' waarbij op een minimale oppervlakte overmatig veel appartementen of studio's worden gecreëerd. Zo maakt de verordening projecten met meer dan 4 studio's onmogelijk. De verordening wordt van kracht na de publicatie in het Staatsblad. Dit gebeurt vermoedelijk nog in het voorjaar.

Grote delen van de stedenbouwkundige normen zijn niet volledig nieuw. Onze dienst ruimtelijke ordening hanteerde al langer een aantal normen bij de beoordeling van ingediende bouwdossiers.

Deze normen maakten evenwel geen onderdeel uit van een officiële verordening, waardoor het voor architecten, projectontwikkelaars en bouwers moeilijk was om hier in de ontwerpfase gericht rekening mee te houden. De officiële verordening gaat verder en creëert duidelijkheid voor alle partijen.

Minimale kwaliteitsnormen
Een belangrijke inspiratiebron voor de verordening waren de normen die de Vlaamse huisvestigingsmaatschappijen hanteren voor hun projecten.

Concreet gaat het over de verplichte aanwezigheid van bepaalde basisfuncties (leefruimte, kookruimte, slaapruimte, bergruimte en badkamer), de minimale oppervlaktenormen, de plafondhoogtes, het noodzakelijke daglicht, het uitzicht naar buiten, normen voor buitenruimte, oppervlaktenormen voor slaapkamers en bergruimtes,...